Nissilän markkinat 2021

Vuoteen 1859 asti kauppapuotien perustaminen maaseudulle oli asetuksin kielletty.  Kauppa keskitettiin kaupunkeihin ja markkinoille. Ouluun ja Kajaaniin menevien teiden risteyspaikassa sijaitseva Nissilä sai markkinaoikeudet vuonna 1776.  Markkinat pidettiin muutaman vuoden ajan aina elokuun 25. päivä. Kyläyhdistys, Vieremän Pohjoiskylät, on aloittanut  markkinaperinteen elvyttämisen. Viikonlopun aikana pidettiin jo toiset Nissilän markkinat. Saimme vuonna 2020 Pohjois-Savon Kotiseutuyhdistysten liitolta hakemaamme avustusta Nissilän markkkinoiden järjestämiseen. Haimme muutosta liitolta sen käyttötarkoitukseen ja käytimme avustuksen vuoden 2021 markkinoiden aikana pidetyn näyttelyn järjestämiseen.

Markkinapäivän aamu valkeni sumuisena. Lämpöä oli viisi astetta. Herätys oli kello kuusi. Seitsemältä  Aila Illi  oli kyläyhdistyksen tilassa alustamassa munkkitaikinaa. Ritva Suorsa  saapui samaan aikaan valmiin taikinan kanssa paistamaan muurilettuja. Heidän päivänsä kuluikin näissä maukkaissa ja lämpimissä tehtävissä. Seppo Kajaste laittoi aamulla ulkokahvilan pöydät  ja asensi makkaragrillin valmiiksi.

Tiina Kroodo-Kauhasen johdolla rakensimme kylätalon näyttämölle Entisaikaan–näyttelyä kolmena päivänä viikolla. Näyttely koostuu Tiinalle ja kyläyhdistykselle kertyneistä vahnoista tavaroista ja Tiinan keräämistä ja aiempiin tapahtumiin valmistamista 1800-luvun ja 1900-luvun alun mukaisista asuista.

Laitoin aamulla kiehumaan sata kupillista kahvia isoon keittimeen. Laitteella keittäminen vie tunnin verran.  Ensimmäinen keittoyritykseni epäonnistui asennusvirheeni vuoksi. Niinpä kahvia jouduttiin keittämääm pikkupannullisia, että ensimmäiset kävijät saisivat kahvia tuoreiden munkkien ja lettujen kanssa. Päivän aikana juotiin lähes kaikki ne sata kuppia ja pikkupannuilla keitetyt. Munkit ja letut maistuivat kahvin kanssa ja useat halusivat niitä myös mukaan. Sirpa Pudas ja Marja Haataja huolehtivat kahvion myynnin ja  Jouni Savolainen ja Kirsi Kuusisto arpojen myynninkokenein ja taitavin ottein. Kaikki markkinoita varten hankitut makkarat tekivät kauppansa. Seppo paistoi ja Sinikka Vähätiitto hoiti letun-, kahvin- ja makkaranmyynnin ulkotilassa oleviin pöytiin.

Markkinoiden myyntipöydillä oli mm. Nissilässä tuotettua hunajaa, musta- ja punaherukkaa hilloina ja mehuna, karviaisia, omenoita, sieniä, kakkuja, piirakoita ja pikkuleipiä sekä villasukkia- ja lapasia. Anna-Liisa Tarvainen Vieremän kehitysvammaisten Tuki ry:stä oli paikalla myymässä tukiyhdistykselle lahjoitettuja tuotteita. Kyläyhdistyksen myyntipöydällä oli uusia ja kierrätettyjä yhdistykselle lahjoitettuja tuotteita. Myyntiä hoidimme yhdessä Helena Kauhasen kanssa. Arpajaisissa palkintoja oli runsaasti ja päävoittona 50 euron lahjakortti Salahmin kyläkaupalle.

Valokuvaaja Ville Heikkinen oli valmistautunut kopiomaan kävijöiden tuomia 1900-luvun maatalousalan valokuvia. Niitä tuotiinkin paikalle ja lisäksi hänelle tuotiin kuvattavaksi Nissilän Osuusmeijerin toimintaan liittyvä päiväkirja ja leimasin.  Vieremän kansalaisopiston opettaja Ilkka Nykänen oli kutsuttu paikalle kertomaan tietotekniikan opiskelusta. Arvostimme suuresti vuolijokelaisten saapumista kolmellatoista traktorilla vieraaksemme jo toisena vuotena.

Entisaikaan – näyttelyyn sisältyi myös toiminnallinen osio. Tiina karstasi villaa ja esitteli rukin toimintaa. Hänen pienimmät lapsensa Heili ja Helmi Kauhanen leikkivät tuvan lattialla kävyillä, kivillä ja oksilla. Se oli lapsista hauskaa. Näyttelytilan iso pöytä oli  myös kävijöiden käytettävissä kahvin ja tuvan tunnelman  nauttimiseen.

Vaikka aamu olikin sumuinen ja viileähkö, näytti elokuu parhaimman puolensa ja iltapäivä oli  lämmin ja aurinkoinen. Onnistuneen tapahtuman innoittamana Vieremän Pohjoiskylät kyläyhdistys päätti  järjestää  Entisaikaan –näyttelyn ja kahvion vielä viikonloppuna 4. -5.9.2021 klo 10-14.

Kuva Ville Heikkinen

Tämä kirjoitus on julkaistu aikaisemmin paikallislehti Miilun Kylillä tapahtuu -osiossa 11.8.2021.

Jätä kommentti