Aappo I. Piippo

Aappo I. Piippo syntyi  6. 6. 1950 Vieremän Marttisenjärven kylässä. Hän muutti 14-vuotiaana Pohjois-Ruotsiin  vanhimman veljensä mukana metsätöihin Lideniin. Göteborgiin muutettuaan hän kävi  SKF:n ammattikoulun silloin ainona suomalaisena ja opiskeli ruotsin kielen. Ruotsissa asuessaan hän toimi merimiehenä, ahtaajana, hitsaajana ja toimittajana.

Ruotsissa ollessaan Aappo I. Piippo käänsi Dan Anderssonin ja Nils Ferlinin runoja suomeksi ja Eino Leinon tuotantoa ruotsiksi. Hän teki yhteistyötä vuosikymmeniä Ruotsissa asuvan suomalaisen trubaduurin Esa Niemitalon kanssa.

Takaisin Suomeen  Aappo I. Piippo muutti 1979  ja asettui Helsinkiin.  Hän ryhtyi 1980-luvulla eläkkeelle siirtyneen Toivo Kärjen sanoittajaksi. Piipon sanoituksia sävelsi myös Risto Rautee, joita Neilikka-ryhmä 70-luvulla levytti. Pauli Virta levytti Piipon suomentamia Ferlinin runoja vuonna 1980. Hän teki yhteistyötä myös monien muiden suomalaisten ykkössäveltäjien kanssa.

Aappo I. Piippo  on tehnyt sanoituksia yli 2000 lauluun ja  yli 600 levytettyyn iskelmään. Hän sai kymmenen  kulta-  ja kaksi  timanttilevyä tekemistään sanoituksista mm Reijo Taipaleen, Souvareiden ja Lea Lavenin kanssa.

Sanoittaja, kääntäjä ja runoilija Aappo Ilmari Piippo kuoli Helsingissä 6. helmikuuta 2011. Hän oli kuollessaan 60-vuotias. Hänet on haudattu syntymäpitäjäänsä Vieremälle. Tänään 6.6.2020  tulee kuluneeksi 70 vuotta hänen syntymästään.

Aappo I. Piipon perikunnan perustama Kulttuurirahasto tukee  vieremäläisten, ensisijaisesti  nuorten kulttuuriharrastuksia ja kaikenlaista kulttuuritoimintaa. Vieremän kunnan sivistyslautakunta  myöntää tästä kulttuurirahastosta vuosittain  apurahoja ja stipendejä joko  hakemusten perusteella tai oman harkintansa mukaan.

Lähde  ”Tuhansien laulujen sanoittaja Aappo I. Piippo”  (Juha Drufva, Kansan Uutiset 31.12.2013)

Kuva     Pekka Partanen

Voit katsella ja kuunnella koostamamme videon Aappo I. Piipon sanoittamista lauluista osoitteessa https://youtu.be/MhnlJMITUZ4

3 kommenttia artikkeliin ”Aappo I. Piippo”

  1. Minulla on Aappo I:n runousajalta materiaalia, julkaisematonta sekä nuotteja eri käännöskokoelmista. Arvokasta ja säätiön kokoelmaan kuuluvaa, näistä lähetetty sähköpostia. Salme K.

    Vastaa
  2. Aaposta kansakouluajoilta ihastuttavia muistoja, joita kaikkea ei täysin ymmärtänyt. Mutta elämän myötä kaikelle löytyy selvitys. Olit erittäin merkityksellinen , jos sen oikein oivaltaa.

    Vastaa

Jätä kommentti