Helvi Pietiläinen os Nissinen

Helvi Pietiläinen,  syntyi 25.12.1916 Vieremän Nissilässä, Mattilan talossa. Hän oli kolmanneksi vanhin Ida ja Juho Nissisen lapsista. Äiti,  Ida, oli Nissilän kyläkoulun ensimmäinen opettaja ja isä, Juho,  maanviljelijä ja kestikievarin isäntä.

Lapsuuden ja nuoruuden Helvi vietti kotikylällään Nissilässä.  Sota-aikana hän toimi lottana rintamalla. Hän avioitui kapteeni Kaiku Pietiläisen kanssa. Kaiku kaatui toiseksi viimeisenä päivänä lapinsodassa Muoniossa. Elämäntyönsä Helvi  teki kanslistina valtion virastossa Helsingissä. Eläkkeelle päästyään hän muutti kotiseudulleen Ylä-Savoon. Hän kuoli Iisalmessa 7.11.1991. Hänet on  haudattu Iisalmeen Kustaa Adolfin kirkon hautausmaahan.

Helvi Pietiläinen oli taiteellisesti lahjakas. Hän kirjoitti runoja, maalasi tauluja ja  teki kipsitöitä. Hän oli hyvin kiinnostunut  historiasta,  varsinkin kotiseutuhistoriasta. Hänen runonsa  henkivät  mennyttä maailmaa ja tuovat esiin kotiseudun ja Suomen historiaa. Useat hänen runoistaan kertovat sotiemme sankareista ja kotiseudun kauneudesta.  

Runot ”Minä veräjät hiljaa avaan” -videolla

Runovideolla ”Minä veräjät hiljaa avaan” on Helvi Pietiläisen kolme runoa. Lausuja on Helvin veljentytär Paula Ollikainen.

Runo ”Niittytie Rahajärvelle” kertoo nuoren Helvin  tunnelmia,  kun hän vie ”evästä” Rahajärven rannalla kortetta niitttämässä olevalle  isälleen, veljilleen ja naapurin väelle. Runossa  kuvastuvat  hänen luonnon kauneuden ymmärrys ja ilo. Runo on kirjoitettu v 1983.

Yksi  mieleenpainuvimmista on hänen runonsa ”Vanha aitta”. Tämän runon hän  kirjoitti  hävittyään taistelun saada pitää vanha Suomensodan aikainen aitta kotikylällään.  Runo on kirjoitettu  v 1981.

Helvin kotipaikka sijaitsi  lähellä Rotimojärveä,  joten hänellä oli mahdollisuus seurata  järven ympäristössä tapahtuvaa vuodenaikojen vaihtelua.  Vuonna 1983 kirjoittamassaan runossa  ”Rotimolla”  hän kuvailee vuodenaikojen parhaita kohtia.

Runovideon syntyminen

Olemme kiitollisia, että olemme saaneet mahdollisuuden tehdä runovideo Helvi Pietiläisen kirjoittamista runoista.  Helvin veljentytär Paula Ollikainen oli koonnut tätinsä runot kansioon, jonka hän esitteli meille Vieremän kirjastossa vuonna 2019  pidetyn ”Keisarin aikaan” –näyttelyn yhteydessä.  Näyttelyn avajaisissa Paula lausui yleisölle runon ”Minä itken, minä vanha aitta”. Tästä alkaen kehittelimme ajatusta tehdä runovideo Helvin runoista. Kaikki videon tekemiseen osallistuneet ovat  syntyneet, asuneet tai tehneet työtä Nissilässä jossakin elämänvaiheessa.  Kiitämme kaikkia videonteko- talkoisiin osallistuneita.

Runovideon tekijät:  käsikirjoitus  ja ohjaus  Sisko Niskanen, lausuja  Paula Ollikainen,  Tyttö Niityllä Jasmin Kajaste,   haitari  Anne Dufva, kuvaus, editointi ja äänitys  Mauno Ryytty,  runojen äänitys  Matti Ollikainen, kuvausjärjestelyt  Tuula Kajaste.

Vieremän Pohjoiskylät ry 

Kuva  Helvi Pietiläinen nuorena (Nissisen suvun valokuvakansio)

Voit kuunnella ja katsella koostamamme videon Helvi Pietiläisen runoista osoitteessa:  https://youtu.be/3KKHFIhtWPQ

2 kommenttia artikkeliin ”Helvi Pietiläinen os Nissinen”

  1. Muistan nähneeni hänet pikkutyttönä Makkolassa kinkereissä. Tunsin hänen veljiään ja sisariaan. Sisar Kerttu oli alakoulun opettajani ja äiti Iida oli opettajamme, vaikka mielestäni jo 70- vuotias. Oli sota-aika ja opettajapula.

    Vastaa
  2. Kiitos kaikille videon teossa mukana olleille.
    Oli mukava kuulla Helvi tädin runoja Paulan lausumana ja kuvitettuna kauniilla kuvilla kotikylältä.

    Vastaa

Jätä kommentti