Helvin kaupassa

Tulin töihin Helvin kaupalle Nissilään syksyllä 1958. Kaupassa toimi sekatavarakauppa, posti sekä kahvila. Helvi Makkonen oli kauppias ja käytännön työnjako oli sellainen, että kaupan puolella oli Helka Martikainen, Helvi hoiti postin ja minulle kuului kahvila ja keittiö. Kylällä sitä kutsuttiin tyttöjenkaupaksi, koska kaikki työt tehtiin itse.  Vesi oli 18 metriä syvässä kaivossa ja kaikissa huoneissa oli pönttöuunit, joita lämmitettiin.

Kauppa oli perinteinen sekatavarapuoti, jossa myytiin kaikkea mitä maalla tarvittiin. Bensasäiliö oli pihassa ja kun auto pysähtyi mittarille, oli yö tai päivä, sinne mentiin pumppaamaan bensaa. Sähköt olivat harvoissa taloissa ja useimmalla kauppaan tulijalla oli öljyastia mukana ja siihen mitattiin lamppuöljyä, varaston päädyssä olleista tynnyreistä. Se oli ikävintä hommaa koko kaupassa, sormet olivat jäässä talvipakkasessa ja niitä kylmänkyhmyjä taitaa olla muistona vieläkin.

Helvi kannusti oppimaan uutta ja niinpä Helka läksi Vähittäiskauppiasopistoon ja hänestä tuli kauppias ja toimi kauppiaana koko työikänsä. Minä siirryin siinä vaiheessa kaupanpuolelle ja kahvilaan tuli Julkusen Helka.

Kauppa oli kylän keskipiste postin ja linja-auto pysäkin ansiosta. Postiauto toi joka arkipäivä kylän postin ja se jaettiin kaupan seinällä oleviin lokeroihin, josta kyläläiset noutivat omansa. Monet tulivat hyvissä ajoin odottamaan postiauton tuloa ja samalla tapaamaan muita kyläläisiä. Vuosi kymmenen vaihteessa tuli neljäs tyttö taloon, Helvin siskon tyttö Leena, joka muutti Nissilään. Leenasta tuli aikanaan pitkäaikainen kauppias kylälle (kts tarinaan 14.9. liitetty kommentti).

Minä opin tuntemaan Helvi-kauppiaan myönteisenä, uteliaana ja ahkerana ihmisenä, joka esimerkillään näytti miten kaikkiin töihin voi tarttua ja selvitä vaikka on nainen. Helvi vaati meitä tyttöjä tallettamaan pienestä palkasta osa postipankkiin, pahan päivän varalle. Kun minä kolmen vuoden kuluttua, syksyllä 1961, lähdin Iisalmeen Kauppakouluun, oli nekin pennoset tuiki tarpeeseen.

Tässä tiivistettynä ajatuksia ja muistoja Nissilän kylältä ajalta, jolloin kylän keskipisteenä olivat Helvin-kauppa, kansakoulu ja Nuorisoseurantalo.

Näin muisteli 15.7.2020  Liisa Räisänen, entinen Ryytty

Tarinaan liitetty Jukka Heikkisen ottama valokuva ”Helvin kaupasta” on julkaistu 9.2.1990 Tiedonantaja-lehdessä. Tuolloin kauppa oli toiminut T- kauppana vuodesta 1982. Eeva ja Matti Ryytty toimivat talossa kauppiaina vuoteen 1994 asti (Kommentti Tuula Kajaste).

7 kommenttia artikkeliin ”Helvin kaupassa”

 1. Kaksi muistoa Toivolasta joka oli Helvin kaupan alkuperäinen nimi.
  Aika jota elettiin oli varmaankin neljäkymmentä luvun loppua. Kaupalle tuli jotakin ennen kuulumatonta eli joulunäyttely. Sille oli eristetty pahviseinillä pieni osa kahvilahuoneesta. Siellä oli joululahjoiksi sopivia tavaroita, joulukoristeita ja leluja. Puodissa piti kertoa että on menossa joulunäyttelyyn. Helvi itse lähti esittelemään. Ostin sieltä ainakin sellaisen muovisen linnun, jonka sisään laitettiin vettä ja puhallettiin pyrstöstä, jolloin se visersi kauniisti. Annoin sen veljille joululahjaksi.
  Helvi oli kauppiaiden järjestämällä matkalla Amerikassa. Sieltä tultuaan hän kertoi miten siellä joitakin tavaroiden hintoja alennetaan määräajaksi. Sitä kutsutaan erikoistarjoukseksi. Se herätti suurta ihmetystä kyläläisissä.

  Vastaa
  • Nämä ovat mukavaa luettavaa. Valokuvien perusteella Helvi oli kauppiasliiton Amerikan matkalla 1960- luvun puolella. Pam Airin koneella lensi Valtoihin.

   Vastaa
  • Nämä ovat mukavaa luettavaa. Valokuvien perusteella Helvi oli kauppiasliiton Amerikan matkalla 1960- luvun puolella. Pam Airin koneella lensi Valtoihin.

   Vastaa
 2. naapurini ristolan eemeli pyysi monta kertaa hakemaan minua pikkupoikana tyttöjen kaupasta pauligin kahvia josta sain palkaksi autolapun joka oli kahvi paketissa ne ovat vieläkin mulla tallessa Heikki.

  Vastaa
  • Kiitos jutustasi Heikki .
   Olisi mukava kuulla muidenkin muistoja kaupasta sillä monella niitä varmaan on. Olihan kauppa niin keskeinen paikka kylällä.
   Riitta

   Vastaa
 3. Hieno kirjoitus. Leenasta ei tullut kauppias vaan vuokranantaja kyläkaupan jatkajille,Leena äitini toimi postin tätinä👍

  Vastaa
 4. Tyttöjen kauppa oli monet kymmenetvuodet Nissilän kylän keskipiste ja ansaitsi saada kirjoituksen ja kuvan näille sivuille.
  Kiitos Liisalle.
  Riitta

  Vastaa

Jätä kommentti